Dobra - Herbata .pl


(wszystko o herbacie)

Herbata Czarna

 

  

Herbata Czarna - najbardziej popularna herbata w Polsce. Pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, lecz poddana zostaję procesowi pełnej fermentacji. Legenda mówi, że czarna herbata powstała przez przypadek, w czasie transportu herbaty zielonej z Chin do Anglii, uległa ona zamoknięciu, co spowodowało jej fermentacje i zabarwienie listków na brązowo. Herbatę czarną otrzymujemy w wyniku następujących procesów: więdnięcia, zwijania, skręcania, fermentacji, suszenia, na końcu sortowania liści. Niestety fermentacja powoduje, że cenne garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, oraz zmniejsza się ilość witaminy C i związków mineralnych. Herbaty czarne produkowane są na plantacjach indyjskich, chińskich i afrykańskich.

 

Wyjątkowo aromatyczna herbata czarna pochodzi z Darjeeling, w północnych Indiach. Znane i cenione są też herbaty wywodzące się z prowincji Assam oraz z Cejlonu (Sri Lanki).

Herbata czarna dzieli się na 3 podgatunki:

  • Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe - Liściowy - to herbata czarna z całych liści, z górnej części krzewu - najbardziej aromatyczna, najlepsza
  • Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe - Łamany - to rodzaj wytwarzany z połamanych kawałków liści. Liści łamane są mechanicznie podczas produkcji.
  • Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z dolnej części krzewu.
  • Pył herbaciany -Pokruszony - to rodzaj herbaty wytwarzany z pokruszonych liści oraz pyłu liściowego. Najgorszy rodzaj herbaty, używa się go do produkcji herbat ekspresowych.

 

Do herbat czarnych bardzo często dodawane są przeróżne składniki takie jak owoce, pąki roślin czy przyprawy korzenne – herbaty aromatyzowane.

Właściwości czarnej herbaty

  • pobudza poprawia zdolność koncentracji i myślenia
  • ma korzystny wpływ na układ krwionośny
  • usprawnia trawienie
  • ma działanie bakteriobójcze
  • chroni przed kamicą żółciową
  • chroni przed próchnicą
  • w połączeniu z cytryną i miodem działa napotnie, pomagając w wygrzaniu organizmu i zwalczaniu infekcji

 

Zawartość

  • tanina, teina i karoten
  • witaminy – P, K, B1, B2, PP i witaminę C.

 

Parzenie czarnej herbaty

Herbatę zalewamy wodą w temperaturze 90-100ºC, aby wydobyć całość aromatu. Parzenie powinno trwać 3-5min, po tym czasie uwalnia się tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny oraz kofeiny, a smak staje się gorzki. Herbata zaparzana wielokrotnie wyzwala niekorzystne dla organizmu związki, co może zwiększyć ryzyko powstania nowotworu.

 

Przykładowe herbaty czarne

 

- bez dodatków

Herbata czarna - Assam FFTGFOP Gentleman
Herbata czarna - Darjeeling FTGFOP1 First Flush
Herbata czarna - Darjeeling Himalayan FTGFOP1

Assam FFTGFOP Gentleman

  • silny smak i aromat
  • dodaje energii
  • dobra z mlekiem
  • pochodzi z Indii regionu ASSAM
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem, parzymy 3-5 minut

 

Darjeeling FTGFOP1 First Flush

  • subtelny smak
  • nuta muszkatołowo - kwiatowa
  • z pierwszego wiosennego zbioru
  • pochodzi z Indii regionu Darejeeling
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wodą o temp. 90-100°C, parzymy 3-5 minut

 

Darjeeling Himalayan FTGFOP1

  • nuta muszkatołowo - owocowa
  • z drugiego zbioru
  • pochodzi z Indii regionu Darejeeling
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wodą o temp. 90-100°C, parzymy 3-5 minut

 

Earl Grey
English Breakfast
Five o'clock

Earl Grey

  • z olejkiem ze skórki bergamotowych pomarańczy
  • poprawia samopoczucie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • dobra z wanilia i odrobiną mleka
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem, parzymy 3-5 minut

 

English Breakfast

  • mieszanka herbat chińskich i indyjskich
  • mocny aromat
  • wyrazisty smak
  • duża zawartość teiny
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wodą o temp. 95°C, parzymy do 5 minut

 

Five o'clock

  • mieszanka herbaty cejlońskiej, assam i darjeeling
  • pochodzenie Sri Lanka, Indie
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem, parzymy 3-5 minut

 

Lapsang Souchong
Rosyjska Karawana
Yunnan China Black

Lapsang Souchong

  • wyrazisty smak i zapach
  • aromat drzewa sosnowego
  • dymny posmak
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem, parzymy 3- 5 minut

 

Rosyjska Karawana

  • siostra Lapsang Souchong
  • mieszanka chińskich herbat Keemun z dodatkiem białej herbaty Pai Mu Tan
  • dymny posmak
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem, parzymy 3- 5 minut

 

Yunnan China Black

  • delikatny lekko słodki smak
  • dobra z miodem
  • 1 łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem, parzymy 3- 4 minut

 

   

- z dodatkami