Dobra - Herbata .pl


(wszystko o herbacie)

Herbata Czerwona - Pu-erh

 

  

Herbata Czerwona - podlega procesowi krótkiej fermentacji ( herbata półfermentowana), dzięki czemu brzegi i koniuszki liści mają czerwony odcień. Herbatę czerwoną produkuje się przede wszystkim w Chinach. Zwiędłe liście zbiera się do koszy wiklinowych o od czasu do czasu potrząsane. Doprowadza to, do otarcia brzegów blaszek liściowych i ułatwia przebieg fermentacji. Zawarte w liściu związki chemiczne wchodzą w reakcje z tlenem. Proces fermentacji zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści. W Polsce najbardziej znaną odmianą herbaty czerwonej jest Pu-Erh, możemy także dostać herbatę oolong oraz puszong. Herbata Roiboos, choć zaliczana do herbat czerwonych pochodzi z czerwonokrzewu. 

 

Pu-Erh – pochodzi z prowincji Yunnan z południowych Chin. Najlepszej jakości herbaty powstają z prastarego drzewa qingmao ( król drzew herbacianych), które rośnie w okolicy góry Liuchasan. Drzewo to żyje około 2 tys. lat, ma 32m wysokości i ponad metr średnicy. Rosną na nim duże, owalne zielone liście, a zapach przykuwają piękne białe kwiaty. Naukowcy zgodnie twierdzą że lecznicze właściwości, herbata zawdzięcza procesowi fermentacji. Im dłużej herbata dojrzewa ( leżakuje) w odpowiednich warunkach, tym właściwości są większe, powstają wtedy związki - flawonoidy. Herbata Pu-Erh może leżeć nawet 60 lat, w przeciwieństwie do innych, które nie powinno się przechowywać dłużej niż rok. Picie tej herbaty było przywilejem cesarza, za czasów dynastii Tang. Zwykły obywatel, nie mógł posmakować tej herbaty pod groźbą kary. W tamtych czasach Pu-erh produkowana była w małych ilościach, w specjalnych trudno dostępnych grotach.

Herbata Pu-Erh ma specyficzny proces fermentacji, zmoczone liście są przykrywane materiałem, gdzie tworzy się coś w rodzaju kompostu. Herbaty czerwone mają charakterystyczny silny zapach i ziemisty posmak. Herbata ta, znana jest przede wszystkim z właściwości odchudzających Najdroższe herbaty czerwone Pu-Erh dojrzewają w tajemniczych grotach nawet 60 lat.

 

Najlepsze są liściaste, oryginalne posiadają oznaczenie Pu-Erh i są paczkowane w Chinach.

Zaleca się picie 3-5 filiżanek dziennie.

 

Właściwości oraz działanie czerwonej herbaty.

  • wspomaga pracę wątroby,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • posiada właściwości przeciwutleniające, oczyszcza organizm z toksyn,
  • pobudza procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii skutecznie walczy z nadwagą, „morderca tłuszczu”
  • łagodzi skutki spożycia alkoholu, przyspiesza trawienie alkoholu
  • wzmacnia organizm.
  • poprawia się wygląd skóry i włosów
  • zapobiega próchnicy – zawiera sporo fluoru.
  • flawonoidy pomagają we wzmacnianiu naczyń krwionośnych
  • pomaga w koncentracji, poprawia pamięć
  • poprawia krążenie obwodowe i mózgowe;
  • hamuje zmiany miażdżycowe;
  • poprawia zły nastrój, dobra na depresję;
  • ma właściwości moczopędne;
  • obniża ciśnienie;
  • obniża poziom cukru we krwi,

 

Zawartość czerwonej herbaty:

  • garbniki,
  • alkaloidy,
  • flawonoidy,
  • minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen, fluor, żelazo)
  • witaminy C, E i P
  • małe ilości kofeiny i taniny
  • olejki eteryczne
  • białko.

 

Ciekawostki

Badania przeprowadzone w paryskiej klinice potwierdzają, że większość pacjentów ( 88%) pijących regularnie herbatę Pu-Erh, w ciągu miesiąca stracili 3 – 10 kg, przy normalnym sposobie odżywiania. Ważnym faktem jest to, że nie było efektu Yo-Yo, a to dlatego że herbata czerwona atakuje zbędne pokłady tłuszczu.

 

Pu-erh wspomaga pracę wątroby, francuscy lekarze udowodnili, że po spożyciu większej ilości alkoholu, już po 2 h obniżył się poziom alkoholu o 0,45 promila i powróciła jasność umysłu.

 

Pu-Erh znana jest ze swoich leczniczych właściwości, pomoże nie tylko na kłopoty żołądkowe, ale także na depresje. Napisał o tym Ruth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach leczniczych z Chin.

 

 

Parzenie

Do filiżanki wsypujemy pół łyżeczki herbaty, zalewamy wodą w temperaturze 90 °C. Następnie parzymy 3- 5 minut. Herbatę czerwoną możemy zaparzać kilkakrotnie.

 

Przykładowe herbaty czerwone

 

- bez dodatków

herbata czerwona - milk oolong
herbata czerwona - pu-erh gniazda
herbata czerwona - pu-erh medium

Milk Oolong

  • na bazie herbaty Anxi z prowincji Fujian
  • posmak i aromat mleka
  • Parzenie: łyżka suszu, zalewamy wodą o temp. 90°C, parzymy 3min

Pu-erh Gniazda

  • w kształcie gniazd
  • herbata odchudzająca
  • ciężki, smolisty posmak
  • specyficzny, mocny smak
  • pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan.
  • Parzenie: 1 gniazdko na dzbanek, zalewamy wodą o temp. 95°C, parzymy 5-7min

Pu-erh Medium

  • herbata odchudzająca
  • specyficzny, mocny smak
  • Parzenie: pół łyżeczki suszu, zalewamy wodą o temp. 96°C, parzymy 5-7min

- z dodatkami

 

Herbata czerwona - African Queen
Herbata czerwona cynamonowo - jabłkowa
Herbata czerwona - Oolong Żeńszeniowa

African Queen

  • Pu-erh
  • herbata wspomaga metabolizm
  • tropicalny smak, drzew pomarańczowych
  • zapach płatków bławatka i nagietka
  • Parzenie: pół łyżeczki suszu, zalewamy wodą o temp. 96°C, parzymy 5-7min

 

Cynamonowo-jabłkowa

  • Pu-erh
  • właściwości odchudzające
  • aromat jabłek i cynamonu
  • oryginalny smak
  • Parzenie: pół łyżeczki suszu, zalewamy wodą o temp. 96°C, parzymy 5-7min

 

Oolong Żeńszeniowa

  • wzmacnia ukł. immunologiczny
  • podnosi witalność
  • obniża poziom cukru we krwi
  • pomaga zwalczać nadwagę
  • dobra na stres
  • pochodzi z Chin
  • specyficzny i ciekawy smak
  • Parzenie: łyżeczkę suszu, zalewamy wodą o temp. 95°C, parzymy 5-7min

 

Herbata czerwona Pu-erh Lemon
Herbata czerwona Pu-erh Orzeźwiający

Pu-erh Lemon

  • zmnijsza łaknienie
  • z dodatkiem trawy i skórki cytrynowej
  • oryginalna kompozycja
  • intensywny smak i zapach
  • cytrynowy posmak
  • Parzenie: pół łyżeczki suszu, zalewamy wodą o temp. 96°C, parzymy 5-7min

 

Pu-erh Orzeźwiający

  • z dodatkiem eukaliptusa, kwiatu kocanki, mięty nana, skórki pomarańczowej i cytrynowej oraz zielonej herbaty
  • orzeźwiająca
  • brak charakterystycznego posmaku Pu-erh
  • zapach płatków bławatka i nagietka
  • Parzenie: łyżeczkę suszu, zalewamy wodą o temp. 96°C, parzymy 3-5 min

 

 

Przejdz do sklepu, aby zakupić czerwoną herbatę