Dobra - Herbata .pl


(wszystko o herbacie)

Parzenie Herbaty

 

  

Rytuał parzenia herbaty pochodzi z Japonii, gdzie Murata Juko opracował całą ceremonie parzenia herbaty. Celem tego rytuału miało być wyciszenie i harmonia ze światem. W domu do przygotowania dobrej herbaty pomagają akcesoria typu sitka (zaparzaczki), czajniczki. Sposób przygotowania herbaty ma bardzo duży wpływ na jej smak i aromat.

 

Temperatura wody i czas parzenia zależy od poszczególnych gatunków herbaty:

 

Czarna herbata  Na filiżankę pół łyżeczki herbaty. Zalewamy wrzątkiem 100°C, parzymy 3-5 minut, po tym czasie uwalnia się tanina, która neutralizuje działanie pobudzające teofiliny i kofeiny, oraz herbata staje się gorzka. Można zaparzać 2 razy.

 

Zielona herbata  Na filiżankę 1 łyżeczka herbaty. Zalewamy wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzymy do 3 minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Liście parzymy do 3 razy, pierwszy napar powinno się wylać, drugi jest najcenniejszy. Według zwyczajów Tuaregów, pierwsze parzenie jest dla wroga, drugie dla rodziny i przyjaciół. Drugie parzenie neutralizuje wszystkie garbniki i jest wtedy zdrowsza.

 

Biała herbata  Na filiżankę 1 łyżeczka herbaty. Zalewamy wodą w temperaturze 70- 85 °C. Parzymy ok. 5–7 min, dla zachowania najlepszych wartości smakowych. Wyjątkiem jest herbata Yin Zhen, którą parzymy 15minut. Liście możemy parzyć do 3 razy.

 

Żółta herbata  Na filiżankę 1 łyżeczka herbaty. Zalewamy wodą o temperaturze 90 °C. Parzymy 3 minuty i tylko raz.

 

Herbatę półfermentowaną typu Ulung  Na filiżankę pół łyżeczki herbaty. Zalewamy wodą w temperaturze 90 °C , parzymy przez 3–4 minuty, najlepiej w dużych dzbankach, aby liście mogły się rozwinąć. Herbatę można parzyć 4 razy, przy czym za 3 i 4 parzymy dłużej o 2 minuty.

 

Rooibos Na filiżankę 1 łyżeczka herbaty. Zalewamy wodą w temperaturze 90–95 °C. Parzymy 3-5 minut.

 

Pu-Erh  Na filiżankę pół łyżeczki herbaty. Zalewamy wodą w temperaturze 90–100 °C. Parzymy3 minuty. Parzyć Pu-Erh możemy wielokrotnie, a herbata za każdym razem daje inne dobroczynne substancje.

 

Yerba Mate Na filiżankę 1 łyżeczka herbaty. Zalewamy wodą w temperaturze ok 70°C. Parzymy 3-5 minut. Możemy zalewać wielokrotnie.

 

La Pacho Na filiżankę 1 łyżeczka herbaty. Gotujemy na wolnym ogniu 5-15 minut.

 

Czynniki, które maja wpływ na smak i aromat herbaty:

 

woda – najlepsza woda jest miękka z małą ilością wapnia, skład zbliżony do naturalnego pH 6,5-7. Najlepsza woda jest mineralna niegazowana, nisko węglanowa. Dobry rozwiązaniem jest stosowanie filtrów. Natomiast najmniej wrażliwe herbaty na jakość wody to herbaty cejlońskie.

 

cukier – niektóre herbaty po po słodzeniu tracą swoje zdrowotne właściwości. Gdy musimy słodzić użyjmy cukru brązowego, który mniejszym stopniu wpływa utratę zdrowych składników herbaty. Cukier bardziej pasuje do herbat czarnych, niż zielonych.

 

mleko, śmietanka – nie pasuje do wszystkich rodzajów herbat, czasem herbata traci swój smak, nadaję się herbat czarnych typu Assam.

 

cytryna - w małych ilościach pasuje najbardziej do herbat chińskich. Cytryna nadaje herbacie orzeźwiający smak.

 

cytryna z miodem - środek napotny wskazany w przeziębieniach.

 

czajniczek – powinien jak najdłużej utrzymywać ciepło i pozwolić na swobodne rozwijanie liści herbaty. Dobrze tę funkcje spełniają czajniczki metalowe -angielskie. Poza tym czajniczek powinien być używany tylko do jednego rodzaju herbaty. I tak:

Mocne herbaty cejlońskie i indyjskie - czajniczki gliniane, cynowe lub srebrne, które ciemnieją wewnątrz.

Herbaty chińskie – Czajniczki fajansowe lub porcelanowe.

 

filiżanki – eksperci zgodnie twierdza ze herbata najlepiej smakuje z cienkiej porcelanowej filiżanki.

 

 

Przydatne informacje:

Woda po 3-4 minutach od zagotowania ma temperaturę 90°C , po 12-14 min ok 75°C

Herbata zielona po pierwszym parzeniu działa pobudzająco, po drugim i trzecim uspokajająco