Dobra - Herbata .pl


(wszystko o herbacie)

Rodzaje herbaty

 

  

Mamy różne rodzaje herbaty, które różnią się między sobą, sposobem suszenia i procesem fermentacji. Naukowcy twierdzą, że herbaty nie fermentowane, lub pół fermentowe są zdrowsze, bo zawierają więcej bioflawonoidów.

I tak wyróżniamy:

herbaty czarne (pełna fermentacja)

herbaty czerwone (pół fermentacja), mające właściwości odchudzające.

herbaty zielone (bez fermentacji), znane z właściwości zdrowotnych

Mało znane droższe herbaty, dawniej zarezerwowane dla rodów szlacheckich:

herbaty białe (z nierozwiniętych pączków)

herbaty żółte (z nierozwiniętych, ale dłużej schnących pączków)

 

Ponadto, każdy rodzaj herbaty ma wiele swoich odmian. Herbatkami, nazywane są także napary ziołowe (bratek, melisa, pokrzywa). Wyróżniamy także, herbaty aromatyzowane, owocowe z dodatkami suszonych owoców. Mamy też, herbaty prasowane wywodzące się z Chin, z czasów panowania dynastii Tang. Wtedy, liście poddawano działaniu pary, a następnie prasowano i suszono. W dzisiejszych czasach herbata jest prasowana hydraulicznie.

 

Są dwie podstawowe odmiany herbaty: chińska i assamska ( dziko rosnąca w Indiach). Najlepsza herbata jest produkowana z najmłodszych listków.

 

 

Najbardziej znane gatunki herbat to:

 

Czarne

  • Juman – herbata, charakteryzująca się silnym zapachem i mocnym smakiem. Polecana do słodkich posiłków.
  • Souchong - herbata wędzona, liście tej herbaty najpierw podlegają procesowi fermentacji, następnie są wędzone w dymie. Produkowana w Tajwanie i we wschodnich Chinach.
  • Keemum – delikatna, lekko słodka w smaku o specyficznym zapachu orchidei. Dobra do picia po południu, w czasie odpoczynku.
  • Assam - herbata o mocnym smaku i bardzo wyraźnym zapachu. Jest podstawowym składnikiem wszystkich angielskich mieszanek. Uprawiana głównie w północno - wschodnich Indiach.
  • Ceylon - pochodzi z Sri Lanki
  • Darjeeling – herbata uprawiana w Himalajach. W zależności od pory zbiorów, otrzymujemy:

FIRST FLUSH- pierwszy zbiór wiosenny, herbata delikatna o kwiatowym zapachu.

SECOND FLUSH – drugi zbiór letni, herbata cierpka w smaku, z owocowym zapachem.

THIRD FLUSH – trzeci zbiór jesienny, herbata ciemna o silnym aromacie.

 

Czerwone

 

  • Pu-erh - przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania, polecana na oddchudzanie.
  • Oloong - ma intensywny korzenny aromat i samk
  • Puszong - herbata czerwona o najkrótszym czasie fermentacji, używana jako baza herbat jaśminowych i Rooibos - napar z czerwonokrzewu, utożsamiany z herbatą czerwoną.

Zielone

 

  • Matcha - w proszku używana w japońskim ceremoniale picia herbaty.
  • Sencha - zwykła herbata zielona.
  • Hojicha - herbata palona z dodatkiem kofeiny
  • GENMAICHA, GUNPOWDER, LONGJING (lung ching)
  • Yerba Mate - herbata paragwajska, niektórzy zaliczają ją do zielonej

 

Wyróżniamy kilka popularnych mieszanek:

  • Breakfast – jak sama nazwa wskazuje, herbata śniadaniowa, idealna do słodkich bułeczek. Produkowana przede wszystkim z herbat pochodzących z Assamu w południowych Indiach.
  • Earl Grey – nazwa pochodzi od nazwiska premiera Wielkiej Brytani -Grey'a, który przywiózł przepis z Chin. Mieszanka herbat czarnych, zielonych i żółtych z esencją owocu -bergamotki
  • Jaśminowa - herbata aromatyzowana, pochodząca z Chin. Do herbat zielonych czy czarnych, dodaje się kwiaty jaśminu, gdy haerbata przejdzie zapachem, kwiaty się usuwa.
  • Rosyjska –Earl Grey plus mieszanka zapachów pomarańczy i mandarynki. Pochodzi z Francji.