Dobra - Herbata .pl


(wszystko o herbacie)

ROOIBOS

 

  

 

Rooibos - czyli czerwony krzew, pochodzi z Południowej Afryki z gór Rooiberge. Napój z liści drzewa Rooibos, nie jest herbatą, choć jest podobny i często tak nazywany. Krzew Rooibos, osiąga 1,5 metra wysokości i uprawiany jest w górach Cedar. Tereny te, posiadają piaszczyste gleby, a klimat charakteryzuje się suchym latem i porą deszczową zimą. Miejsce to jest doskonałe dla wegetacji krzewu rooibos, nie potrzebuje ingerencji człowieka (nawożenia), dzięki czemu herbata ta jest całkowicie naturalna. Cienkie listki rooibos, zbierane są latem, rozdrabniane i zraszane wodą oraz poddane procesom fermentacji, następnie suszone na słońcu. Napój ten, łączy w sobie, wszystko co najlepsze z herbat czarnych, ziołowych czy owocowych. Rooibos to napój, który można pić przez cały dzień: rano - pobudza i wzmacnia organizm w ciągu dnia - gasi pragnienie wieczorem – ma działanie uspokajające, odprężające oraz pomaga w zaśnięciu.

 

Właściwości oraz działanie Rooibos.

  • wspomaga w przemianie materii, jest mało kaloryczna,
  • wzmacniania zęby i kości wspomaga działanie systemu nerwowego,
  • doskonale rozluźnia, odpręża pomaga w zasypianiu i ogólnym rozdrażnieniu,
  • zaleca się dla osób z wysokim ciśnieniem, oraz przy skokach ciśnienia,
  • działa kojąco przy bólach głowy,
  • działa rozkurczowo ( doskonała przy kolkach, skurczach u małych dzieci),
  • stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących,
  • likwiduje problemy pokarmowe i żołądkowe takie jak: biegunka, zatwardzenie, wrzody, zgaga, mdłości, wymioty itp.
  • łagodzi objawy alergii, egzemy oraz astmy,
  • pomocny w leczeniu chorób skóry, takich jak np. trądzik i goi trudno gojące się rany,
  • wzmacnia system odpornościowy oraz opóźnia proces starzenia,
  • doskonale rozluźnia i odpręża działa jako antyutleniacz, chroniąc przed zawałem serca czy przed rakiem

 

 

Zawartość Rooibos:

  • bogate źródło minerałów i mikroelementów (żelazo, potas, miedź ,wapno, mangan, fluor, sód, cynk, magnez),
  • duża zawartość flawonoidów (biosubstancje),
  • wysoka zawartość witaminy C,

 

Parzenie

 

Rooibos przygotowujemy podobnie jak klasyczną herbatę. Na szklankę wsypujemy 1 łyżeczkę rooibos lub wkładamy jedną torebkę i zalewamy wrzątkiem, następnie pozostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Napój ten możemy także parzyć w żaroodpornym naczyniu pozostawionym na wolnym ogniu. Rooibos pijemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla osłodzenia herbaty najlepiej użyć miodu. Napój ten ma delikatny, naturalny i słodkawy smak.

 

Zalety

 

Ważną zaletą rooibos jest to że nie zawiera, środków konserwujących, kofeiny (teiny), garbnika i kwasu szczawiowego, dlatego może ten napój pić każdy ( czy to niemowle czy osoby mające kamienie nerkowe.

 

Przykładowe herbaty typu Rooibos

 

Rooibos Czerwony Kapturek
Rooibos Duch Puszczy
Rooibos Greenbosh
Rooibos Uspakająca

Czerwony Kapturek

  • aromat truskawki
  • z dodatkiem róży, truskawki, czarnej porzeczki, jabłek
  • polecana: dzieciom, osobą starszym, kobietom w ciąży.

 

 

 

 

Duch puszczy

  • specyficzny smak
  • nuta owoców leśnych,
  • wyraźny smak poziomki
  • z dodatkiem hibiskusa
    i suszonych malin
  • Parzenie: łyżka suszu, zalewamy wodą o temp. 95°C, parzymy 10min

 

Greenbosh

  • orzeźwiający smak
  • aromat słodkich kwiatów

Uspokajająca

  • z melisą
  • z dodatkiem hibiskusa,
  • róży oraz skórki pomarańczy
  • Parzenie: łyżka suszu, zalewamy wodą o temp. 95°C, parzymy 10min

Kup herbatę typu rooibos