Dobra - Herbata .pl


(wszystko o herbacie)

Herbata zielona

 

  

Herbata zielona – najstarsza ze wszystkich herbat. Najbardziej popularny w krajach azjatyckich (Chiny, Japonia). 75% herbaty zielonej wytwarza się w Chinach. Herbata zielona ma wiele gatunków, które różnią się między sobą jakością, wyglądem, smakiem oraz aromatem. Część z nich to herbaty aromatyzowane, najczęściej kwiatem lotosu i jaśminu. Liście zielonej herbaty zrywa się z tych samych krzewów, co liście herbaty czarnej, z tymże liście zielone poddawane są suszeniu i obróbce cieplnej, co powstrzymuje proces fermentacji (nie przechodzi procesu utlenienia). Dzięki temu liście zachowują swój zielony kolor, smak herbaty jest delikatniejszy i zachowuje więcej cennych składników i właściwości leczniczych, niż herbaty czarne. Napar zielonej herbaty ma kolor żółto-zielony, słomkowy i jest bardziej gorzki w smaku od herbaty czarnej.

Wyróżniamy kilka rodzajów zielonej herbaty:

MATCHA (w proszku, jest podstawą japońskiego ceremoniału picia herbaty - Chanoyu),

SENCHA (zwykła),

HOJICHA (palona z dodatkiem kofeiny),

GENMAICHA,

GUNPOWDER,

LONGJING (lung ching).

Zielona herbata ze względu na swoje cenne właściwości oraz zapach , wykorzystywana jest do kosmetyków i perfum. Kupując zieloną herbatę warto zwrócić uwagę na sposób jej uprawiania. Odmiany uprawiane ekologicznie tzw. bio herbata jest najzdrowsza, gdyż do jej produkcji nie używane są sztuczne nawozy i środki chemiczne. Zaleca się picie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie, ze względu Na jej liczne właściwości zdrowotne. Zieloną herbatę mogą pić osoby z nadciśnieniem, gdyż zawiera dużo mniej teiny niż herbata czarna. Zaleca się piecie herbaty zielonej zamiast herbaty czarnej, kobietą w ciąży.

 

 

Właściwości oraz działanie zielonej herbaty.

  • wspomaga leczenie,
  • hamuje rozwój wielu nowotworów, oraz zapobiega ich powstawaniu
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • poprawia koncentrację
  • wzmacnia przepływ neurotransmiterów, co poprawia pracę mózgu
  • spowalnia proces rozwoju choroby Alzheimera
  • obniża poziom cholesterolu, dzięki zawartości katechiny, jednocześnie powoduje wzrost cholesterolu HDL
  • ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
  • dobra na stres
  • chroni przed zawałem serca, udarem mózgu, reguluje ciśnienie krwi,
  • hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych
  • hamuje próchnicę, wzmacnia kości i zęby, dzięki dużej zawartości fluoru
  • korzystnie działa w przypadku nadciśnienia tętniczego;
  • ma właściwości przeciw wrzodowe;
  • polecana do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek;
  • reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną,
  • wspomaga odchudzanie
  • ma właściwości antyoksydantu
  • działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym
  • łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem
  • posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki - spowalnia proces starzenia
  • hamuje predyspozycje do krzepliwości krwi (koagulacji), dzięki epigallocatechinie

 

 

Zawartość zielonej herbaty:

  • sole mineralne
  • witaminy P, K, A, E, PP
  • duża zawartość witaminy C
  • witaminy z grupy B ( B, B1, B2, B5)
  • związki garbnikowe,
  • alkaloidy: teofina, teobromina,
  • związki purynowe,
  • lecytyna, kumaryny,
  • olejek lotny
  • związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod
  • barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę
  • olejki eteryczne,
  • aminokwasy,

 

Parzenie

 

Herbatę zieloną zalewamy wodą źródlaną lub filtrowana o temperaturze 60°C- 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Zalaniem wrzątkiem spowoduje, że herbata stanie się mętna, gorzka i cierpka w smaku oraz straci swoje właściwości zdrowotne. Parzymy 2-3 minuty, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Po takim czasie parzenia herbata działa pobudzająco, gdy ma działać odprężająco parzymy od 3 do 8 min nie dłużej. Te same liście można parzyć trzykrotnie, a najlepszy napar będzie z drugiego parzenia. Najlepiej zielona herbatę parzyć w glinianych dzbankach.